אני והטלפון הוא פרויקט ייחודי שנבנה בשיתוף פעולה בין הנהגת ההורים ובית החינוך קדם, במטרה לטפח הרגלים בריאים ולעודד שימוש אחראי בסמארטפון בקרב התלמידים. הפרויקט פועל בבית הספר מאז 2022 באמצעות הורים מתנדבים.
במסגרת אני והטלפון, אנו מציפים את האתגרים הכרוכים בשימוש בטלפון ומדגישים כי הרגלים נכונים נוצרים מתוך מודעות ובחירה אישית. באמצעות שיח חיובי, אנו מעודדים את הילדים לקחת שליטה על הרגלי השימוש שלהם, להבין כיצד להשתמש בטלפון בצורה נבונה, בריאה ואחראית, ולזהות אלטרנטיבות מועילות. בנוסף, הפרויקט מקדם שיח מכבד בין הילדים, בדגש על תקשורת אחראית בווטסאפ.
בהמשך העמוד תוכלו למצוא את כל התכנים שמועברים בכיתות וכן מצגות מפורטות מעט יותר, המיועדות לכם, ההורים. לאחריהן – פרטים נוספים למי שממש מתעניין 🙂
עוסק ביכולת לשמור על ריכוז כשהטלפון החכם תמיד לצידנו, הן ביכולת לבצע משימה והן ביכולת שלנו להתמקד במי שנמצא איתנו.
מתמקד בנושאים הפחות מדוברים: יציבה, שינה וחשיבות השעמום. לשימוש בטלפון השלכות בריאותיות נוספות שמדוברות לא מעט (כמו קרינה) ולכן בחרנו שלא להעמיק בהן.
במפגש זה נדבר על הקלות שבה נוצרות אי הבנות בכתיבה, על מה אומרים ומה לא אומרים בקבוצה, למה לא שולחים תמונות מביכות לאף אחד ומה אף פעם לא נכתוב בווטסאפ.
המפגש עוסק בחברות אמיתית לעומת חברות ברשת, בצורך בקרבה אנושית אמיתית ומדוע חברות ברשת או כזו שמבוססת על התכתבות בווטסאפ לא מספקות לנו את הצרכים הללו. השיחה מיועדת לתלמידי הכיתות הגבוהות יותר (ה’-ו’).
אצלנו בביה”ס רוב הילדים מתחילים לקבל טלפונים סביב כיתה ג’. מפגש ההכנה יועד לעזור להם לאמץ הרגלים בריאים יותר כבר מהיום הראשון עם טלפון ביד, ובשאיפה – עוד לפני קבלת הטלפון. המפגש נבנה כך שיתאים לכולם, כשלרוב הילדים אין טלפונים אישיים, כשאנחנו מסבירים שלכולם יש גישה כלשהי לטלפון החכם (או אפילו למסך אחר, כמו טאבלט או נינטנדו) ולכן כולנו צריכים לדעת איך להשתמש בו נכון.
הורידו את כל התכנים שמועברים בכיתות + מצגות מפורטות מעט יותר המיועדות להורים 🙂
שימו ❤: למי שרוצה להעמיק אף יותר, בכל שקופית במצגת להעברה בכיתות יש הערות המפרטות את שנאמר בעל פה כל שקופית.
בשנת 2024 ערכנו מפגש הורים קצר בזום כדי לשתף את ההורים בנעשה במפגשים, ולהכין אותם לחוויות שהילדים יביאו איתם הביתה מהמפגשים (בתקווה!), ערכנו מפגש בזום לכל הורי שכבות ג' עד ו' עם הסבר קצר ותמציתי. כדי להכנס לעניינים גם אתם, תוכלו לצפות בזום כאן:
אני והטלפון מיועד בעיקר לילדים שכבר יש להם טלפון אישי אך גם לאלה שעדיין אין להם, הרי גם להם יש גישה למכשיר – דרך זה של ההורים או של חברים, או אפילו לטאבלט, מכשיר חכם שיוצר הרגלים דומים.
אין לנו היום דרך לשלוט באופן מלא בגישה של הילדים שלנו למכשירים חכמים. אם אי אפשר למנוע מהילדים גישה למכשיר, כדאי לתת להם כלים טובים להתמודד עם השימוש בו.
ויותר מכך – ילדים צעירים שעדיין אין להם טלפון אישי משלהם עדיין לא אימצו הרגלי שימוש שקשה לשנות והם דווקא אלה שיוכלו להרוויח הכי הרבה מהמפגשים הללו.
לא. הפרויקט בא כהשלמה לפרויקט הטלפון הפשוט / טיפש. הוא חשוב גם כשרק לחלק מהילדים יש טלפון חכם (ותהיו בטוחים שבעלי הטלפון הטיפש משחקים איתם בטלפון החכם אחרי הצהריים), או כשמתקרב היום שבו יתחילו לעבור מטלפונים פשוטים לחכמים.
לא. אנחנו מקבלים את הטלפון החכם כנתון ואפילו מדברים על התרומה הרבה שלו לחיים שלנו – ממידע נגיש ועד משחקים ברשת. אנו מדגישים שהבעיות נוצרות מאופן השימוש שלנו בטלפון ומסבירים שזו האחריות של כל אחד מאיתנו להשתמש בו נכון.
הדאגה העיקרית של רוב ההורים מתמקדת בחשש מהתמכרות. עם זאת, ישנן סיבות נוספות ללמד את הילדים הרגלים בריאים, מאחר והטלפון החכם מביא איתו סכנות נוספות – החל מפגיעה בעמוד השדרה, דרך פגיעה ביכולת ליצירת קשרים עמוקים ועד פגיעה בהבנה התקשורתית.
מומחים לחקר המח, סוציולוגים ונוספים מציגים תמונה עגומה של המציאות הקיימת ופסימיות כבדה לגבי עתיד שממשיך באותו קו. אך מצד שני, הם מציגים גם דרכים מעולות לשינוי והתמודדות עם הבעיות הפוטנציאליות – החל מיצירת הרגלים אלטרנטיביים ועד לפתרונות קטנים כמו שינוי הגדרות בטלפון.
המטרה שלנו היא להעביר לילדים את ההבנה שאנחנו יכולים וצריכים לנהל את הטלפון, במקום שהוא ינהל אותנו, ומציגים להם "טריקים" והרגלים בריאים יותר. התקווה היא שאם הם יאמצו את אלה כקבוצה, יהיה להם קל יותר לשנות הרגלים ביחד.
אפליקציית בקרת הורים מגבילות את זמן השימוש ואת הגישה לתכנים מסוימים. זה מעולה אך לא מספיק – הטלפון החכם הוא מכשיר ממכר מאוד, ומגיע עם בעיות אפשריות רבות שנובעות מעצם השימוש בו, ומהאופי הממכר שבו.
זו האחריות שלנו לתת לילדים שלנו כלים לשימוש נכון ולהתנהלות בריאה עם הטלפון, שכפי הנראה ילווה אותם לאורך כל חייהם ולכל מקום.
אנו לא אנשי מדע ושימוש בטלפון החכם הוא לא תחום העיסוק המרכזי שלנו. לכן, החומרים נלקחו ממקורות פופולריים בעלי מהימנות גבוהה ככל שיכלנו למצוא – הרצאות של חוקרי מח ופסיכולוגים, מומחים בתחום הסלולר, הרצאות טד וכיוצ"ב.
מקורות:
כן, ובשמחה! כל המצגות ניתנות לשימוש חופשי, ובכל אחת מהן הערות מפורטות שיעזרו לכם להעביר את המידע המלא. יש גם סרטונים מלאים של המפגשים השונים כאן: https://tnuligdol.co.il/me-and-my-phone/